Actuació sobre les espècies exòtiques a Torrebonica (Terrassa)

Des de l’ADENC fa anys que treballem a la zona de Torrebonica (Terrassa) per a restaurar-hi la vegetació autòctona, després de la invasió d’ailant derivada de la ventada del 2014 al Vallès. Vam haver de parar els treballs just abans de la pandèmia. Degut a aquest fet, l’ailant ha avançat molt la colonització de la zona, pel que hem decidit actuar-hi.

En aquesta ocasió, i veient la rapidesa del rebrot de l’ailant a partir del seu rizoma, hem decidit prioritzar atacar el sistema radicular i l’escorça dels diferents individus, i en canvi reduir l’extracció de les parts aèries. Això es vol fer injectant sulfat de magnesi (popularment conegut com a sals d’Epsom) a la base de la part aèria per tal d’assecar les arrels. Ho fem seguint una metodologia experimental però ben detallada, foradant el tronc en diferents orificis realitzats amb trepant, i introduint-hi les sals i aigua, en una proporció de 3 a 1. Finalment, es tapa el forat mitjançant cera i es fon lleugerament per a  que no entri l’aigua de puja. Aquesta acció es realitzarà sobre els individus adults, juntament amb la realització d’un anell, retirant l’escorça. Pel que fa als individus subadults i juvenils se’ls arrencarà la part aèria i se’ls introduirà les sals al sistema radicular. Aquestes actuacions s’hauran de repetir mensualment per tal de donar continuïtat al tractament. Aquí us deixem la memòria on s’explica més detalladament l’actuació:

Memòria projecte ailant

Doncs bé, diumenge vam realitzar la primera actuació. Ens vam reunir gairebé 15 persones, també amb la col·laboració de 5 voluntaris del grup local de Barcelona de WWF. Vam poder explicar la problemàtica de l’ailant als voluntaris i voluntàries, i vam aconseguir grans resultats: vam injectar les sals i vam fer anell a uns 20 arbres adults, i vam extreure i injectar aproximadament 50 individus juvenils o subadults.

L’objectiu és anar repetint aquestes actuacions al llarg dels propers mesos, fins a la primavera, on, depenent de l’estat del sòl, podrem realitzar una plantada d’espècies autòctones. La propera actuació serà el dissabte dia 18 de desembre. Podeu inscriure-us al següent enllaç. Us hi esperem!

Extracció ailant a Torrebonica

 

Escrit per  DavidMunoz

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *