Nous/vells paisatges terrassencs

15/07/2010 | 0 comentaris

Zoom Ampliar / Més imatges

La recent inauguració del tram terrassenc de la B-40 (altrament, 4rt cinturó o Ronda del Vallès) significa el tret de sortida d'un nou paisatge terrassenc, d'una nova imatge del nostre entorn més proper. Una imatge que està dominada per la grandiloqüència d'una infrastructura que marcarà per sempre més la que era una de les parts més ben conservades del terme. I tot plegat, gràcies als qui defensen una visió productivista-especulativa que entén el territori com un recurs o factor de producció que passa per damunt de qualsevol altra consideració i posant-lo al servei d'un model de mobilitat que hauria de tenir els dies comptats si volem un futur millor per als nostres fills.

L'entorn dels masos propers a la nova via com els de Can Cardús, Can Colomé o Can Bogunyà ha canviat radicalment i ja els podem començar a posar al costat d'aquells que han estat engolits pel creixement urbà i que han servit per donar nom a diferents barris o polígons industrials com foren els casos de Can Petit, Els Bellots, Can Parellada, Can Montllor o Santa Margarida. Si per la banda sud de la ciutat aquest procés ja fa molts anys que es va esdevenir, ara el continuarem pel nord, donant el toc de gràcia al mosaic agroforestal (del qual el mas n'era el nucli) que teníem més proper.

Desvinculats de qualsevol forma de vida rural aquests masos restaran com a testimonis d'un passat agrícola cada dia més allunyat de la nostra realitat mentre els polítics de torn es segueixen omplint la boca parlant de sostenibilitat territorial i ambiental, de reduccions d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, de consum de productes locals, etc.

Si més no, el que ens queda per reivindicar no és altra cosa que la seva conservació i manteniment en un entorn que sigui prou digne al contrari del que passa actualment en algun dels casos abans esmentats. Si els impactes territorials, visuals i paisatgístics d'aquesta obra són innegables, almenys que es prenguin les mesures necessàries per redreçar-los fins on sigui possible o bé compensant-los afavorint les activitats agrícoles allí on encara es conserven.

Potser caldrà que ens esperem a la finalització definitiva de les obres de la B-40 (i del perllongament dels FGC) per comprovar si s'ha aprofitat l'oportunitat d'aquest reordenament forçós de la franja nord doncs, mentrestant, aquest nou paisatge encetat enguany no deixa de fer-me més por que goig.

Enric Sanllehí
GPENAT-ADENC

 

Comentaris

Envia un nou comentari

  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Més informació sobre opcions de format

Mollom CAPTCHA (play audio CAPTCHA)
Tecleja els caràcters que veus a la imatge. Si no ho pots llegir, desa el formulari i es generarà una nova imatge. Pots usar majúscules i minúscules.