Diumenge 22 de gener: “FES REVIURE EL RIPOLL!”. Fem tornar els animals al riu.

23/01/2012 | 0 comentaris

Restauració de basses. 22 de gener de 2012. Autora: Marta Fernández.

Zoom Ampliar / Més imatges

Documents adjunts:

Restauració de basses. 22 de gener de 2012. Autora: Marta Fernández.Restauració de basses. 22 de gener de 2012. Autora: Marta Fernández.Restauració de basses. 22 de gener de 2012. Autora: Marta Fernández.Restauració de basses. 22 de gener de 2012. Autora: Marta Fernández.Restauració de basses. 22 de gener de 2012. Autora: Marta Fernández.Restauració de basses. 22 de gener de 2012. Autora: Marta Fernández.Restauració de basses. 22 de gener de 2012. Autora: Marta Fernández.Fes reviure el Ripoll!

L'ADENC dóna el tret de sortida a la segona fase del projecte "Fes reviure el Ripoll!": "Fem tornar els animals al riu".

Comencen els treballs per adequar les basses per amfibis.

Els voluntaris i voluntàries, armats amb pic i pala, excaven un parell de basses i hi planten helòfits per fomentar el retorn dels amfibis al tram.

Aprofitem el dia per continuar fent extracció de canyes i replantar alguns exemplars de flora que no han sobreviscut la sequedat de l'estiu i la tardor.

 

22 de gener, primera crida al voluntariat del 2012.

Ahir diumenge 22 de gener, l'ADENC va convocar els voluntaris i voluntàries ambientals per una nova jornada de treball, en aquest cas, dedicada a l'adequació de basses per amfibis.

A les 10 h van començar a arribar els primers voluntaris i voluntàries, amb les botes d'aigua posades i preparats/des per anar a llera a excavar el parell de basses temporals que s'havien programat. Els retrobaments entre persones que ja havien participat a la primera fase del projecte Fes reviure el Ripoll! es va fer palès ara i adés amb les salutacions, comentaris i converses entre el voluntariat. Si bé a primera hora feia una mica de fred, el sol i el bon dia van permetre que el matí transcorregués d'una forma lúdica i agradable.

Les diferents persones, de diverses edats, que van fer cap al riu per participar en el projecte es van distribuir en tres grups: els dos primers grups es van dedicar al buidatge de dues basses naturals que hi ha al marge esquerre del riu. Amb pics, i sobretot amb pales, els voluntaris i voluntàries van anar buidant de còdols, sorra, llot i restes de vegetació les dues basses i, en acabar, van fer algunes plantacions d'helòfits (lliri groc, joncs, etc.) als seus marges. S'espera que les basses s'omplin amb les properes pluges i que, a partir del mes de febrer, puguin ser colonitzades per amfibis com la granota verda (Pelophylax perezi) o la reineta (Hyla meridionalis).

Paral·lelament, d'altres persones voluntàries van dedicar un bon parell d'hores a debilitar, encara més, la canya americana del marge dret del riu. Val a dir, que l'ADENC i tots els voluntaris del projecte Fes reviure el Ripoll! van començar, ara fa dos anys, a intentar eliminar aquesta espècie forana i invasora, la canya americana, ja que empobreix la vegetació del seu voltant alhora que, sovint, acaba essent un bon recer per a plagues de rates.

Quan el sol ja s'havia enfilat, un quart grup de voluntaris i voluntàries va aprofitar el mateix diumenge per plantar alguns freixes, oms, sanguinyols i sargues a la zona en què l'any anterior s'hi havia plantat uns gatells que no varen sobreviure la sequera estival i tardoral.

 

Per què regenerem basses temporals al Ripoll?

Amb l'adequació d'aquestes basses es vol potenciar l'establiment de poblacions d'amfibis al tram de riu adoptat per l'ADENC, en què hi manquen basses temporals que afavoreixin la cria d'aquests animals a la primavera. Els peixos i els crancs de riu són forts competidors i depredadors dels amfibis, però no sobreviuen en les basses amb aigua estancada i amb un fort caràcter estacional. És important destacar que els amfibis són un grup faunístic en declivi mundial i, per tant, les accions encaminades a la seva conservació i potenciació són fonamentals.

 

No obstant, les tasques de manteniment i neteja continuen...

Paral·lelament a aquestes actuacions, continuem amb l'extracció de la canya americana (Arundo donax) i altres espècies al·lòctones com la nyàmera. Fa temps que s'està repetint aquesta actuació i comencen a ser visibles els efectes d'aquesta extracció repetitiva i reiterada: la capacitat de regeneració dels canyars ha baixat sensiblement, de manera que el creixement dels 15.000 peus de plantes autòctones comença a ser ben visible.

A més del control d'aquestes espècies al·lòctones també en controlem unes altres que creixen espontàniament... les deixalles. Puntualment continuen apareixent deixalles en aquest tram de riu. Si bé ja s'ha fet en d'altres ocasions, recollim les que han aparegut de nou i es dipositen separadament al lloc adequat per rebre el tractament que els correspon. L'ADENC insisteix en la necessitat que la ciutadania tingui una actitud responsable en el dia a dia per tal de reduir els impactes que la humanitat genera sobre el medi natural.

 

Estudi i curs de la fauna del riu.

El mes de febrer l'ADENC inicia un cicle de sortides per realitzar un cens dels amfibis que trobem al nostre riu i poder valorar l'evolució de les seves poblacions una vegada construïdes les basses. El cicle s'inicia el divendres 24 amb una sortida per a conèixer els amfibis del Ripoll. A l'inici de l'activitat es farà una xerrada introductòria al món dels amfibis, s'explicarà la metodologia per fer aquest cens. La inscripció, prèvia, és gratuïta. Els participants han de tenir en compte que els caldran botes d'aigua, roba d'abric i llanterna.

El cicle està complementat per un curs (cinc xerrades i una sortida) per conèixer els principals habitants dels nostres rius (tant fauna autòctona com introduïda), les necessitats dels seus hàbitats i la problemàtica de la seva gestió. El curs comença el 23 de febrer i s'allarga fins al 10 de març. Cal inscripció prèvia (places limitades, preus diferenciats per socis i no socis). Consulteu el programa del curs clicant aquí.

 

Apadrina un tram de riu.

Per a aquesta fase del projecte l'ADENC compta amb el suport de l'Obra Social d'Unnim Caixa. El projecte necessita, però, trobar altres fonts d'aportacions econòmiques, entre les quals la col·laboració econòmica dels ciutadans a nivell individual. Els apadrinaments de 15 euros d'alguna de les 1000 parcel·les en què simbòlicament s'ha dividit el tram de Ripoll on es desenvolupa el projecte de recuperació ecològica liderat per l'ADENC és la forma més directa i senzilla de fer donatius individuals o familiars. El lliurament d'un certificat pel nombre de parcel·les apadrinades i la constància al web de l'ADENC fan públic el compromís dels padrins i padrines amb aquest projecte de recuperació ecològica.

 

 

ADENC-EdC

El Vallès, 23 de gener de 2012

 

Properes activitats de "Fem tornar els animals al riu"

 

 

Més informació:

ADENC 937 171 887 correu@adenc.cat www.adenc.cat

fesreviurelripoll@gmail.com Uneix-te al Facebook: Fes reviure el Ripoll

 

NOTA 1: us adjuntem una fotografia en major resolució i una bateria de miniatures del l'acció d'aquest diumenge de recuperació de basses per a amfibis. Fotografies: Marta Fernández.

 

Comentaris

Envia un nou comentari

  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Més informació sobre opcions de format

Mollom CAPTCHA (play audio CAPTCHA)
Tecleja els caràcters que veus a la imatge. Si no ho pots llegir, desa el formulari i es generarà una nova imatge. Pots usar majúscules i minúscules.