Els alumnes de l’escola Xaloc col·laboren amb el projecte “Fes Reviure el Ripoll!”

26/01/2012 | 0 comentaris

Els premis del saqueig als canyars: els rizomes extrets. Fotografia: Pere Farrés.

Zoom Ampliar / Més imatges

Documents adjunts:

Fent exploracions. Fotografia: Pere Farrés.Les primeres recompenses. Fotografia: Pere Farrés.Recollint els trofeigs. Fotografia: Pere Farrés.

Un grup d'alumnes de l'Escola d'Educació Especial Xaloc han estat treballant en l'eliminació d'espècies invasores al tram del riu Ripoll en què l'ADENC intervé.

Els esforços s'han centrat en l'eliminació de la canya americana i la nyàmera.

La propera tasca d'aquest grup d'alumnes serà la construcció de caixes niu.

 

Xaloc i l'extracció de canyes i nyàmeres

Una de les tasques més importants del projecte "Fes Reviure el Ripoll!" és l'eliminació de la canya americana, espècie procedent d'Àsia i molt invasora, que ocupa la major part de les lleres dels nostres rius. Des del principi del projecte s'ha estat treballant per aconseguir eliminar aquesta espècie del tram de riu en què l'ADENC hi fa custòdia. L'objectiu està pràcticament aconseguit, però és necessari fer un seguiment dels rebrots de canya que encara van sortint.

Per fer aquesta tasca l'ADENC ha comptat durant uns mesos, a més d'altres col·laboradors, amb l'ajuda d'un grup d'alumnes de l'Escola d'Educació Especial Xaloc. Aquesta escola és una institució sense afany de lucre declarada d'Utilitat Pública amb 40 anys d'experiència dins el camp de l'educació especial. Acull alumnes de 3 a 21 anys, amb discapacitat psíquica lleu o mitjana i/o trastorns sensorials, motors o de personalitat associats. Des de l'escola, i per tal de fomentar la inclusió social i activa dels alumnes més grans, s'organitzen brigades de voluntaris que s'ofereixen a les entitats. Aquest any, durant el primer trimestre del curs escolar, un grup d'alumnes ha col·laborat amb l'ADENC participant en el projecte "Fes Reviure el Ripoll!".

El grup d'alumnes que ha participat en el projecte està format per nois i noies d'entre 18 i 19 anys, que des de l'octubre fins al gener han anat cada divendres al matí al riu per treure espècies invasores. El primer dia que el grup va anar al riu se'ls va explicar perquè es vol recuperar la qualitat ecològica del Ripoll, quines són les espècies autòctones que cal conservar i que s'han plantat durant l'execució del projecte "Fes Reviure el Ripoll!", així com quines eren les espècies invasores i la manera d'eliminar-les. Els nois i noies amb l'ajut del professor han estat tallant les canyes i extreien el rizoma i per assegurar que la canya no torni a sortir. El rizoma és una tija que creix horitzontalment sota terra i a partir de la qual surten les canyes que nosaltres veiem. Si es talla la canya i es deixa el rizoma al sòl, en molt poc temps la canya torna a sortir. També s'ha treballat per l'eliminació de nyàmera, una altra espècie invasora procedent d'Amèrica. En aquest cas, també s'ha extret el rizoma per evitar que la planta torni a rebrotar.

 

I ara a construir caixes niu...

Una nova tasca amb què aquest grup de nois i noies col·laborarà amb "Fes reviure el Ripoll!" és la construcció de caixes niu. El projecte tot just comença ara la seva segona fase, destinada al foment de la fauna del riu. Una de les actuacions previstes és la construcció i instal·lació de caixes niu per potenciar la nidificació d'ocells insectívors i ratpenats. La major part d'aquestes caixes seran construïdes pels alumnes de Xaloc.

 

El valor afegit d'aquesta col·laboració de XALOC amb "Fes reviure el Ripoll!"

Una de les fortaleses del projecte de recuperació ecològica "Fes reviure el Ripoll!" és que només es pot executar si compta amb una certa base i reconeixement social, ja que el voluntariat i el vessant comunicatiu són claus en la seva execució. És així que una part de l'èxit del projecte no només és el nombre de persones que hi participen, sinó aconseguir fer arribar els objectius i sentit del projecte en diversos àmbits de la nostra societat. Els alumnes de Xaloc demostren la seva capacitat i voluntat d'integració social fent-se també partícips i col·laborant amb "Fes reviure el Ripoll!".

La realització d'aquest tipus d'activitat genera beneficis a dues bandes, ja que al mateix temps que els nois i noies alumnes de l'Escola d'Educació Especial Xaloc contribueixen a la realització d'un projecte ambiental, com és en aquest cas els de "Fes Reviure el Ripoll!", estan aprenent a treballar en equip per millorar l'entorn natural de la ciutat i estan incrementant la seva autoestima. Tot mentre estan fent un exercici d'educació ambiental a la natura: els serveix per conèixer-la millor i aprendre a estimar-la i respectar-la.

 

ADENC-EdC

El Vallès, 26 de gener de 2012

Properes activitats de "Fem tornar els animals al riu"

 

Més informació:

ADENC 937 171 887 correu@adenc.cat www.adenc.cat

fesreviurelripoll@gmail.com Uneix-te al Facebook: Fes reviure el Ripoll

NOTA 1: us adjuntem una fotografia en major resolució i una bateria de miniatures dels treballs que els nois i noies de Xaloc han realitzat al Ripoll.. Fotografies: Pere Farrés.

NOTA 2: podeu veure la presentació del projecte "FES REVIURE EL RIPOLL!" a http://www.adenc.cat/documentacio/fes-reviure-el-ripoll-presentacio

NOTA 3: visiteu virtualment l'exposició "Fes reviure el Ripoll! Un projecte de restauració ecològica, un projecte de ciutat" clicant aquí

 

Comentaris

Envia un nou comentari

  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Més informació sobre opcions de format

Mollom CAPTCHA (play audio CAPTCHA)
Tecleja els caràcters que veus a la imatge. Si no ho pots llegir, desa el formulari i es generarà una nova imatge. Pots usar majúscules i minúscules.