Posar el carro davant els bous, o com preconfigurar les conclusions del Pla de mobilitat del Vallès

04/08/2016 | 0 comentaris

Zoom Ampliar / Més imatges

La Campanya Contra el Quart Cinturó celebra el Pla de mobilitat del Vallès i en critica alhora l'enfocament

Dins el Pla es preveu incloure un Estudi d'oportunitat i avaluació de per la millora del disseny i traçat de la B-40

Davant la licitació de l'assistència tècnica per la redacció del Pla específic de Mobilitat del Vallès anunciada pel Departament Territori i Sostenibilitat el passat 1 d'agost, la Campanya Contra el Quart Cinturó celebra l'inici d'aquest procés i l'obertura de la participació a agents socials en el procés de formulació. No obstant, rebutgem l'enfocament del contingut dels treballs licitats.

El Departament afirma en la nota de premsa que el treball analitzarà la funcionalitat de les infraestructures viàries i ferroviàries existents i previstes en aquest àmbit amb l'objectiu de potenciar una mobilitat sostenible. És aquest l'objectiu principal i aparent de la licitació i redacció del Pla de mobilitat del Vallès. Malgrat això, la proposta presenta ja d'entrada una preconfiguració dels seus resultats, i el Pla es focalitza, bàsicament, en l'estudi d'oportunitat i avaluació del disseny i traçat de la B-40". Així, l'estudi que es licita dedica prop de la meitat del pressupost a definir l'encaix de la B-40 o Quart Cinturó. Tal com es recull en l'ordre d'estudi, el 38% del pressupost previst (112.000€) va dedicat directament a l'"estudi d'oportunitat de la B-40. Encaix territorial" i a més cal tenir en compte que l'estudi de la mobilitat de B-40 ja està inclòs en el 48% del Pla de mobilitat. Així mateix, l'Ordre d'estudi (descarregable aquí) determina ja uns paràmetres de disseny de la via, com a Via preferent amb accessos controlats, 1+1, 80 km/h, evidenciant que de fet es tracta d'un encàrrec que se centra en la B-40.

Tal com apuntàvem en la darrera nota de premsa de la CCQC, el passat 16 de juliol, la Campanya defensa la necessitat d'aquest estudi de mobilitat. La seva realització era obligatòria des de fa 6 anys, amb l'aprovació del Pla Territorial Metropolità de Barcelona, i respon també a una llarga reivindicació de la CCQC.

La Campanya vol, però, posar de nou en evidència que l'objectiu d'aquest treball no ha de ser en cap cas dibuixar possibles traçats de la ronda del Vallès, sinó dur a terme una anàlisi de les infraestructures de transport existent en aquest àmbit metropolità, consensuar amb el territori les actuacions necessàries i establir les prioritats d'actuació. No té sentit encarregar un pla i alhora el detall de traçat i construcció d'una infraestructura sense saber si caldria fer el mateix amb altres infraestructures de mobilitat que podrien arribar a tenir una prioritat més elevada; o, el que és el mateix, posar el carro davant els bous.

En aquest sentit la Campanya reclama que el primer acte d'aquest procés de redacció sigui la convocatòria del comitè de seguiment i del comitè de participació ciutadana i lamenta que la definició de l'encàrrec s'hagi realitzat sense tenir en compte ni els ajuntaments ni les entitats. Alhora, proposem que es defineixi un plenari format pels membres d'ambdós comitès. Més enllà de la previsió d'un programa de participació ciutadana, de l'existència d'una web i de les comissions, la voluntat de treballar integrant la participació s'ha de demostrar des del primer moment, cosa que no hem observat fins ara.

Aquesta licitació posa encara més en evidència que la Generalitat ha d'activar tots els mecanismes polítics, tècnics i jurídics per aturar el procés de licitació de l'estudi informatiu del Quart Cinturó entre Terrassa i la Roca del Vallès que impulsa el Ministerio de Fomento i publicat al BOE el passat 25 de juny.


Campanya Contra el Quart Cinturó

L'Alt Penedès, el Baix Llobregat i el Vallès, 4 d'agost de 2016

Més Informació:

Toni Altaió
937 171 887
655 179 694
correu@adenc.cat

 

 

Comentaris

Envia un nou comentari

  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.

Més informació sobre opcions de format

Mollom CAPTCHA (play audio CAPTCHA)
Tecleja els caràcters que veus a la imatge. Si no ho pots llegir, desa el formulari i es generarà una nova imatge. Pots usar majúscules i minúscules.