Xerrada – Bany de Bosc (Shin-rin Yoku)

Data/Hora
Dates - 18/11/2020
19:00 - 20:00

Categories


XERRADA DE L’HORA CARGOL
Durant la última dècada, i seguint el model de medicina preventiva forestal japonesa, s’està implementat a Catalunya la pràctica del Bany de Bosc (Shin-rin Yoku), que ha mostrat beneficis significatius per a salut mental i global dels individus. No obstant, l’anàlisi de la seva eficàcia només s’ha realitzat en boscos de biomes asiàtics i actualment no es coneix cap estudi ni publicació que analitzi la seva eficàcia en boscos mediterranis. Per a redreçar aquesta qüestió, es va realitzar un estudi pilot al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt amb l’objectiu de contrastar, per primera vegada, els beneficis dels Banys de Bosc per a la salut mental en països mediterranis. Els resultats mostren com es van produir millores significatives en l’estat psicològic global dels participants, millorant l’atenció plena, les emocions positives, el vigor o l’amistat, i disminuint els nivells de fatiga mental, tensió, ansietat, depressió i altres emocions negatives.
Aquest primer estudi sobre l’eficàcia dels banys de bosc a Catalunya encoratja ampliar la recerca aplicada sobre els usos terapèutics del bosc mediterrani, i suggereix a les administracions públiques catalanes adoptar el model japonès de medicina preventiva i sostenibilitat amb la teràpia forestal per fer front a les creixents demandes de la societat catalana en salut mental i als efectes psicològics dels confinaments generats per l’estat d’alarma de la pandèmia Covid-19. D’aquesta manera, les administracions podrien donar un valor afegit al territori forestal català i aprofitar el seu potencial terapèutic per a la ciutadania amb la col·laboració i acció conjunta de les administracions, universitats, hospitals, institucions i centres de salut públics.
A càrrec d’Anna Muro: Doctora en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, actualment és professora al Departament de Psicològia Bàsica, Evolutiva i de l’Educació i investigadora del Grup d’Investigació en Estrés i Salut de la UAB. Arrelada al territori i apassionada per la Natura, fa un any va començar a impulsar estudis de recerca sobre l’eficàcia dels banys de Bosc a Catalunya, amb la col·laboració de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Aquesta recerca està vinculada també a un projecte psicopedagògic d’educació ambiental i emocional i a un conte, la Fada Ginesta, per a difondre, explicar i educar als més petits en la rellevància de l’entorn natural per les nostres emocions i per al benestar psicològic.

 

Emissió en directe a les 19:00h.

https://meet.jit.si/ADENC.XerradesHoraCargol

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *