Escarbat blau al riu Ripoll.

Hoplia coerulea. Fotografia de JM Sesma

El dia 8 de juny ens vam trobar a les 8 del matí al Molí de l’Amat per participar en el segon testing fotogràfic al riu Ripoll. L’activitat consisteix en que els participants facin el màxim de fotografies possibles de tots els animals que trobin a la vora del riu. Aquestes fotografies són identificades posteriorment per especialistes en cada grup de fauna, a través de la plataforma de Biodiversidad Virtual.

 

Biodiversidad
Virtual
és una plataforma que pretén, mitjançant la fotografia, un millor
coneixement de la nostra fauna; a través de la seva web, els interessats poden
pujar fotografies de fauna i flora que seran identificades per diferents
experts segons el grup al que pertanyin. Com que cal que les fotografies
estiguin Georeferenciades, aquestes fotografies serveixen també com a cites
per elaborar els diferents mapes de distribució de cada espècie a tota al
Península Ibèrica. S’han donat alguns casos d’espècies localitzades en indrets
on fins en aquell moment s’hi havien considerat absents. La fotografia digital,
que té molts aficionats, és doncs una eina més en el camp de la biologia que
pot servir també de molta ajuda, i més tenint en compte que molts dels
col·laboradors ho fan desinteressadament.
Durant el matí hem pogut fotografies diferents espècies de mosques, abelles, papallones, saltamartins, llagostes, insectes pal, coleòpters, aranyes, libèl.lules…, però d’entre tots, destacaríem un escarbat: Hoplia coerulea, es tracta d’un coleòpter de la família dels Melolonthidae, i és una espècie vinculada als marges dels rius i zones pròximes a fonts d’aigua en clarianes de bosc. Els mascles són de color blau lluent i les femelles són més difícils d’observar, ja que estan ocultes, enterrades o sota la vegetació i tenen una coloració gris més apagada. S’alimenten de les arrels de les gramínies.
Es una espècie amenaçada. La vulnerabilitat d’aquesta espècie té dues causes principals: el col·leccionisme, ja que en ser una espècie de color blau brillant és molt buscada pel col·leccionistes i la destrucció del seu hàbitat, les conques fluvials i zones humides que són alterades per l’activitat humana. Té també una baixa capacitat de dispersió i les seves poblacions estan molt localitzades, fet que no afavoreix la seva conservació. Està catalogat com a vulnerable al llibre vermell dels invertebrats d’Espanya, però no té cap protecció especial.
També destacaríem l’observació d’exúvies de diferents libèl·lules a la bassa més al sud de les que va crear l’Adenc l’hivern passat; l’exúvia és l’exosquelet o coberta exterior que abandonen les larves d’aquests insectes en emergir de  l’aigua, on han passat la seva etapa com a larves, en transformar-se en adults. Això ens indica que aquests insectes han completat el seu cicle vital dins aquesta bassa. Hem pogut observar també, algunes libèl·lules acabades d’emergir.
Idaea ochrata
Libèl.lula encara jove, no es pot identificar

 

Aricia cramera
Eurydema ornata

 

Escrit per  Daba System

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *