La Campanya Contra el Quart Cinturó celebra 30 anys

Durant el mes de maig la Campanya celebrarà diversos actes i una festa reivindicativa final a Can Deu (Sabadell) el 29 de maig.

La Campanya començà a organitzar-se l’any 1992 i continua reivindicant un altre model de mobilitat i la protecció dels espais agroforestals de la plana del Vallès.

Des de fa 30 anys persones i entitats lluitem per evitar la construcció del Quart Cinturó. L’autovia entre Abrera i Granollers que el govern de Madrid pretén construir i que comportaria la desaparició dels darrers espais naturals i agrícoles dela plana dell Vallès. La Campanya contra el Quart Cinturó defensem la conservació dels espais agrícoles i forestals del Vallès com elements vitals pel manteniment de la biodiversitat i la qualitat de vida. Defensem una visió i una gestió responsable del territori que resolgui les necessitats actuals sense hipotecar el futur del país i del planeta. Defensem un model sostenible i amb visió de futur, davant les polítiques irresponsables i caduques que avantposen els interessos privats a costa de destruir l’hàbitat de tots. 

Trenta anys després de l’inici de la lluita per evitar el Quart Cinturó i davant la intenció de l’Estat d’executar el projecte, continuem mobilitzats i fem una nova crida a la mobilització per preservar els espais naturals, la biodiversitat i la vida al Vallès, i aconseguir el definitiu enterrament d’aquest devastador projecte.

Acte a Can Deu el 29 de maig de 2022

El 29 de maig de 1994 se celebrava a Can Deu (Sabadell) la primera gran manifestació contra el Quart Cinturó. 28 anys després, el proper 29 de Maig, ens tornarem a trobar a Can Deu per celebrar de forma festiva i reivindicativa que seguim lluitant per defensar el territori i una altra manera de moure’ns. Durant el matí de diumenge es realitzaran diverses activitats, recorreguts i actuacions musicals.  

Debats a Marata i Sabadell

Per fer memòria, posar-nos al dia de la situació del projecte i difondret els motius de la nostra reivindicació, durem a terme dos debats en els quals convidarem experts en biodiversitat, ordenació del territori, canvi climàtic, energia i salut.  

Els dos debats tindran lloc a Marata (Les Franqueses) i a Sabadell

  • 5 de maig de 2022, Centre Cultural de Marata. Debat al voltant de la biodiversitat,  l’ordenació del territori i l’activitat agrària. Horari: 19:30h
  • 12 de maig de 2022, Casal Pere Quart, Sabadell. Debat sobre mobilitat, energia-canvi climàtic i salut. Horari: 19:00h

Quart Cinturó, un projecte incompatible amb els reptes ambientals i territorials

El Quart Cinturó, també anomenat Ronda del Vallès o B-40, no és un projecte dissenyat per resoldre les necessitats de comunicació en un àmbit com el metropolità que disposa de la xarxa d’autovies i autopistes més denses d’Europa. El seu veritable objectiu és afavorir la urbanització de la plana del Vallès i l’especulació, i respon a un model de creixement insostenible, basat en la continua ocupació del sòl i la construcció de grans infraestructures per fomentar la mobilitat de vehicles privats i el consum de combustibles fòssils responsables del canvi climàtic.

Es tracta d’un projecte que va en sentit contrari a les directrius europees per lluitar contra l’emergència climàtica i per reduir els elevats nivells de contaminació. La seva construcció afavoriria encara més la pèrdua de biodiversitat i l’augment dels índex de contaminació atmosfèrica, agreujant les repercussions greus per la a salut pública.

El traçat del Quart Cinturó afectaria de ple els espais naturals més ben conservat i més emblemàtics del Vallès: Ca n’Argelaguet i Ca n’Ustrell, Can Moragues, Colobrers, Togores, Torre Marimón, Santa Justa, Marata… amb la pèrdua irreparable dels valors culturals, socials, productius, ecològics i paisatgístics que actualment hi conviuen.

El Quart Cinturó no milloraria la mobilitat del Vallès i menys després de la desaparició dels peatges. Millorar la mobilitat de persones i mercaderies passa necessàriament per potenciar el transport col·lectiu, especialment el ferroviari, la millora de la xarxa de carreteres secundàries i una visió i una gestió integral de la mobilitat.

Malgrat tot, el Ministerio de Transportes liderat pel PSOE-PSC vol activar de nou el projecte del Quart Cinturó entre Terrassa i Granollers i continuar destruint el Vallès i la vida. Per aquest motiu la Campanya seguim mobilitzant-nos per preservar els espais naturals, la biodiversitat i la qualitat de vida al Vallès fins aconseguir el definitiu enterrament del projecte.

Campanya Contra el Quart Cinturó

El Vallès, 8 d’abril de 2022

NOTA DE PREMSA PDF

Escrit per  Adenc

Un pensament sobre “La Campanya Contra el Quart Cinturó celebra 30 anys

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *