L’ADENC demana explicacions d’uns treballs forestals a la Serra de Galliners

4 nov. 2018
Acció Territorial - Difusió - Sense categoria
2 Comentaris

L’ADENC denuncia uns treballs forestals que s’estan duent a terme des de la darrera setmana a l’espai natural de la Serra de Galliners, concretament al bosc que envolta els dipòsits d’aigua del carrer Muntanya de Sant Quirze del Vallès. S’han retirat arbres adults de gran diàmetre que resulten d’alt interès per l’ecosistema, en comptes d’extreure els de menor mida que es troben dominats. La gestió forestal és necessària en determinats casos per a la prevenció d’incendis, però sempre s’hauria de avaluar l’impacte ambiental, biològic i paisatgístic de cada espai,… Es un patrimoni de tots.

A hores d’ara es pot constatar una forta erosió del sòl degut al pas de maquinària i el transport dels troncs, i en d’altres punts on s’ha extret canya el terra es troba cobert per una gruixuda capa de restes considerablement grans d’aquesta. Volem advertir que l’obertura de l’espai i el sòl malmès són un gran atractiu per l’expansió d’espècies invasores com la canya que ja hi és present, o bé pot facilitar l’entrada d’altres invasores provinents de jardins propers o de més llarga distància. Aquest fet en pot fer menys rendible el seu manteniment i en disminueix l’interès de cara a futurs aprofitaments que creiem que es poden fer amb més cura.

Des de l’ADENC també ens agradaria veure alguna actuació en relació a la gran quantitat de deixalla que apareix en aquest bosc degut a l’antic abocador il·legal que hi havia. Precisament alertem que l’elevada presència de deixalles i la menor cobertura d’arbres pot fer-ne augmentar el risc d’incendis, una paradoxa si es té en compte que actualment la gestió forestal intenta disminuir-lo.

Estem expectants de veure com s’acaben desenvolupant aquestes feines i en quin estat es deixa el terreny després de l’extracció, desitjant que sigui de la millor manera possible.

Escrit per  David López-Bosch

2 pensaments sobre “L’ADENC demana explicacions d’uns treballs forestals a la Serra de Galliners

 1. Apatura ilia

  “La gestió forestal és necessària en determinats casos per a la prevenció d’incendis”,
  Segur què volíeu dir això?
  Perquè aquesta sentència està en franca contradicció amb el que defensa la FAO, GREENPEACE, IUCN, SEOBIRDLIFE, WWF, CREAF… al respecte de la promoció de la gestió forestal com a eina bàsica per lluitar contra el canvi climàtic en les forests (en especial en les de clima mediterrani enfront incendis i plagues)

  Us deixo aquí una sèrie de referències per a la vostra consideració (algunes són “antigues” però mantenen la seva vigència):

  http://www.fao.org/3/a-i3837s.pdf
  http://www.fao.org/docrep/014/i1960s/i1960s00.pdf
  https://es.greenpeace.org/es/wp-content/uploads/sites/3/2018/06/Bueno.pdf
  https://www.iucn.org/sites/dev/files/import/downloads/prl_wwfiucn_sp.pdf
  https://www.wwf.es/nuestro_trabajo_/bosques/incendios_forestales/

  Llavors… suposo que no…. . Que no volíeu dir que “La gestió forestal és necessària en determinats casos per a la prevenció d’incendis”, oi?

  1. Joan Cuscó

   Molt bones Apatura,
   trobem molt interessant generar debat sobre la gestió forestal i sobre la problemàtica relacionada amb els incendis en els boscos mediterranis del nostre entorn, però no ens queda clar quin és el teu posicionament al respecte. Estàs a favor de la postura que defensa que la gestió és un element primordial en la lluita i prevenció d’incendis o al contrari? Ambdues postures són respectables i justificables.
   Pels enllaços que ens has passat, i per les institucions que comentes, la gestió és essencial per a reduir el risc d’incendis. Un exemple clar n’és el CREAF que té molts anys d’experiència i molts estudis publicats que miren de demostrar com la disminució de la biomassa disminueix el risc i la gravetat dels incendis, argument de lògica aplastant que fa anys que es repeteix fins la sacietat. Ara bé, la posició que la nostra associació defensa és que no és malinterpretin aquests estudis ja que la problemàtica no depen només de la quantitat de combustible (biomassa), sinó que passa per tenir bons mitjans d’extinció (que han millorat molt des dels grans incendis de finals del segle passat) i sobretot, el que creiem més essencial és conscienciar que al voltant d’un 90% (o més) dels incendis del nostre entorn són provocats per persones o les seves activitats, voluntària o accidentalment. Pensem que és un absurd culpar a la biomassa i els ecosistemes amb la gran importància que tenen pel nostre benestar, mentre que la culpa la tenim les persones i la nostra irresponsabilitat.
   Més enllà de la visió general que tenim nosaltres i que defensem en debats i altres plataformes, en aquest article volíem denunciar uns treballs forestals que pensem que són un despropòsit i que disten molt de l’explotació, aprofitament i gestió dels boscos que ens agradaria que es fes. Malgrat que hem de dialogar amb l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, pel que sabem aquestes feines s’han fet a una finca municipal que es va salvar dels incendis que van haver a Galliners fa unes dècades. Estem parlant d’una finca amb dipòstis d’aigua immensos! De manera que segurament si aquell bosc cremés seria dels llocs més fàcils de combatre’l (això si és que es pogués agafar-ne l’aigua, i sinó caldria adapatar-ho per fer-ho) i alhora prioritari degut a la proximitat a habitatges. Per contra, la realitat de Galliners és ben diferent, boscos o més aviat bosquines mal gestionades o 0 gestionades on s’hi duen a terme activitats d’alt risc. L’impacte ecològic si es cremessin aquestes bosquines seria elevadíssim en cremar-se dues vegades amb menys de 30 anys. Doncs, en aquests espais no s’actua i estan pràcticament abandonats.
   La nostra intenció és només criticar per poder millorar el nostre impacte i la gestió dels pocs espais naturals que queden al Vallès, i són molts els llocs on no podem arribar a fer ni una trista nota de premsa com aquesta i són moltes les accions que es duen a terme irresponsablement amb l’excusa de prevenir incendis que queda genial, i realment són pures explotacions lucratives per qui les duu a terme. Creiem que cap municipi se n’escapa ja que és la lògica que domina en aquests moments.
   Veient que ja ens estem extenent molt i que el debat podria seguir, estaríem encantats de poder seguir participant de respostes com la teva ja que per això estem!
   Qualsevol cosa no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres, així com si vols denunciar alguna tala, obra, etc., i creus que podem ajudar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *