Nit Amfíbia

El divendres 21 de març, un grup de voluntaris ens vam trobar una estona abans que es fes fosc al riu Ripoll, a la zona de Les Clotes, indret on des de  la passada tardor l’Adenc, està treballant en la recuperació ecològica del riu i on s’han adequat dues noves basses per amfibis,  amb l’objectiu de conèixer des del primer moment com aquestes basses van sent colonitzades per la fauna aquàtica.
El Lluís i la
Sandra ens expliquen les espècies que podem trobar. La granota verda, la
reineta, el gripau corredor, el tòtil, escoltem una gravació amb els seus cants que
intentem memoritzar. Els amfibis han passat tot l’hivern inactius i amb l’arribada de la primavera comencen a cantar, només els mascles per trobar parella.
Primerament ens desplacem riu amunt, cap a la zona on l’Adenc va estar treballant fins al 2013 i ens acostem a les basses del tractament terciari de la depuradora de Sabadell.  Ens aturem a mig camí quan ja se senten els primer cants i  comencem a escoltar, hem d’estar  1 minut en silenci i
posteriorment anotar les espècies que hem sentit. Reconeixem els cants de la reineta i de la granota verda, diversos individus, que a vegades se solapen entre ells.
De tornada cap al pont del Molí de l’Amat, estem atents al camí i amb les llanternes localitzem dues reinetes que travessen el camí, en el seu viatge des dels seus caus d’hivernada fins al riu.
Seguidament ens acostem a les noves basses construïdes la passada tardor i fem un únic punt d’escolta: aquí també sentim granota verda i reineta, però menys individus, es troben al riu o bé a la bassa d’aigua permanent ja existent.
Reineta

Amb el salabret, fem un mostreig de l’aigua de les dues noves basses i també de la bassa antiga. A la bassa situada més cap al nord, trobem que ja ha estat colonitzada per cranc americà, també trobem que ja hi han arribar els primers macroinvertebrats: larves de mosquit i d’efímera i puces d’aigua,  a la bassa antiga, d’aigües permanents trobem també cranc americà i gambúsia, i a la bassa situada més al sud, també trobem macroinvertebrats, tot i que en menys quantitat, però no trobem cranc americà.

Ja de tornada, sentim molt lluny, algun tòtil, petit gripau que  viu prop riu, especialment si hi ha zones amb conreus.
Reineta

La valoració que fem de la jornada és positiva en el sentit de que les basses, construïdes fa menys de 6 mesos ja han començat a ser colonitzades per la fauna aquàtica, fet que es pot considerar un èxit, els macroinvertebrats constitueixen aliment pels amfibis, la seva presència doncs es veurà afavorida. No podem dir el mateix pel que fa al cranc americà, espècie invasora, molt perjudicial pels amfibis, ja que en depreda les postes, fet que impossibilita la reproducció de les granotes en les basses on és present. El mateix passa amb la gambúsia, un petit peix d’origen nord-americà que es va introduir a les zones humides els anys 20 del segle passat per combatre el paludisme, la gambúsia és també depredadora de les postes de les  granotes.

Escrit per  Daba System

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *