Nit dels ratpenats al riu Ripoll

6 jul. 2019
Fes reviure el Ripoll - Ratpenats - Sense categoria
0 Comentaris

Aquest vespre, 15 de juny, ens trobem tots a l’aparcament de l’Àrea d’Esbarjo de Sant Vicenç de Jonqueres amb la idea de fer un recorregut al llarg del riu Ripoll i descobrir les diferents espècies de ratpenat que volen per la seva riba. Des de l’aparcament ens acostem a les basses del tractament terciari, un lloc més tranquil i freqüentat pels ratpenats, ja que allà poden caçar insectes que volen per sobre de l’aigua.

Avui ens acompanyen el David, el Xavi, l’Abraham i la Natalia, equipats amb diferents artilugis per detectar aquestes criatures fascinants que es comuniquen i s’orienten gràcies als ultrasons.

Encara és clar i aprofitem l’estona abans que comenci a fer-se fosc per escoltar totes les explicacions que els experts fan sobre aquests animals, les seves adaptacions al vol, els refugis on passen l’hivern o l’estiu, la seva reproducció… Tot el que volem saber i més, amb preguntes dels participants incloses.

Quan comença a fer-se fosc veiem els primers ratpenats. El Xavi i el David ens reparteixen diferents detectors que llegeixen els ultrasons i els tradueixen a una freqüència audible pels humans. Iniciem una passejada fins al pont del Molí de l’Amat, la nit és tranquil·la però potser massa calorosa pels ratpenats, doncs l’activitat és baixa. Tot i així, podem detectar diferents espècies de ratpenat al llarg de la nostra passejada:

Pipistrel·la nana (Pipistrellus pygmaeus)

Pipistrel·la comuna (Pipistrellus pipistrellus)

Pipistrel·la de vores clares (Pipistrellus kuhlii)

Ratpenat dels graners (Eptesicus serotinus)

Sonograma de pipistrel·la nana

Escrit per  Mireia Calvet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *