Remenant les cireres

31 març 2014
Difusió
1 Comentari

Les cooperatives de consum són una de les potes de la sobirania alimentària. Des del punt de vista del consumidor sembla evident que la millor manera d’apostar pels aliments ecològics i de proximitat és precisament consumint-los i, si cal, anant a buscar i afavorint els productors que més ens interessen.

En Cesc Prat ens fa arribar la presentació d’una de les cooperatives més nombroses de Sabadell.

Remenant les Cireres és un associació establerta al barri Centre-Creueta de Sabadell, que promou el consum responsable de productes ecològics i de proximitat. A diferència d’altres associacions, té dues persones que s’encarreguen de fer les comandes i de vendre els productes.

L’associació la van fundar 15 socis per l’abril del 2010 i avui té prop de 80 famílies associades, que persegueixen un objectiu principal a llarg termini: consumir productes ecològics de proximitat. Ara mateix, però, no hi ha prou producció ecològica al rodal de Sabadell. Per això, tant oferim productes ecològics com productes de quilòmetre zero provinents d’indrets com més propers millor. Això sí, els socis saben en tot moment la procedència del que mengen, si és o no ecològic i si duu envàs. Els productes varien cada setmana i n’hi ha una gran varietat: verdures, fruites, llegums, fruits secs, embotits, làctics, carn, peix, conserves, melmelades, pa i productes de fleca, pasta, arròs, sucs, menjar macrobiòtic…

La principal diferència amb les altres associacions similars de la ciutat és que hi ha dues persones encarregades de gestionar l’activitat principal: les comandes, el repartiment en cistelles i l’atenció als socis. Això fa que el treball voluntari no sigui obligatori –com passa en altres associacions–, sinó que és estrictament voluntari. Aquesta feina voluntària consisteix a formar part de la Junta Directiva per prendre les decisions del dia a dia, fer reunions amb altres associacions, valorar nous productes i productors, mantenir el blog de l’associació, tenir presència a les xarxes socials, organitzar xerrades, etc.

La dinàmica per comprar avui dia és la següent: cada divendres els socis reben per correu electrònic una llista de productes. El dilluns al matí han d’haver enviat la seva comanda. Finalment, entre dijous a la tarda i divendres al matí poden anar a la seu de l’associació (carrer del Vapor, 1) i recollir les cistelles amb el que han demanat. Fer la comanda per Internet i amb uns dies d’antelació per ara no ha comportat gaires problemes; és acostumar-se a comprar d’una manera diferent.

Remenant les Cireres també persegueix enfortir el teixit social del barri, fomentar alternatives al model de consum actual, tenir contacte amb la pagesia del rodal i fomentar el comerç just –aquí i a fora–, enfortir la cooperació entre les famílies i amb l’entorn, com també ajudar a lluitar contra el canvi climàtic.

Durant aquests anys, l’associació ha dut a terme activitats coordinadament amb les altres associacions de consum de Sabadell i s’han fet reunions per impulsar un hort urbà al barri. Remenant les Cireres ha impulsat trobades de productors i consumidors del Vallès, perquè grups de consum i botigues puguem posar a disposició de la ciutadania de Sabadell els productes de la nostra comarca. A part, s’han fet activitats com ara un dinar anual al carrer amb els socis, xerrades coorganitzades amb l’associació de veïns, tast de cervesa artesana, celebració de la Castanyada amb la canalla, rifa d’una panera per col·laborar amb la Marató de TV3, etc.

Escrit per  Daba System

Un pensament sobre “Remenant les cireres

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *