Sortida botànica al riu Ripoll

9 abr. 2019
Botànica
0 Comentaris

Avui ens trobem a l’àrea recreativa de Les Arenes, situada al marge esquerre del riu Ripoll, més amunt de Castellar del Vallès, de la mà de Romà Rigol, botànic autodidacta, farem una passejada per la riba d’aquest riu per conèixer la seva vegetació.

La d’avui serà una caminada tranquil.la i amena, on en Romà farà fixar-nos en els petits detalls. Estem als inicis de la primavera i els arbres de ribera, de fulla caduca, han començat a brotar, a treure les fulles i també les seves flors.

Només començar a caminar, ens aturem al costat d’un Gatell (salix atrocinerea)arbre de ribera per excel·lència. Els gatells tenen peus amb flors femenines i peus amb flors masculines, el primer que tenim és un peu femení, i ens entretenim una bona estona observant-ne les seves flors. A partir d’aquí, les explicacions d’en Romà ens porten cap a la fecundació i la dispersió de les llavors. Tot i el poc atractiu visual de les seves flors, aquestes són polinitzades per abelles i abellots, doncs amaguen uns petits nectaris, que ofereixen un premi en forma de sucres als insectes que les visiten. En canvi les llavors, diminutes, si que són dispersades pel vent. Però això no és tot: els salzes també es reprodueixen de manera vegetativa, ja que les branques també poden formar arrels i així crear un nou peu.
Continuem la caminada pel marge esquerre el riu i el Romà ens va mostrant diferents arbres com el Pollancre, que es serveix del vent tant per la fecundació, com pel transport de les seves llavors. Descobrim també el Llúpol, una planta enfiladissa típica del bosc de ribera, les flors de la qual s’utilitzen per donar a la cervesa el seu gust amargant.
La passejada continua fins al veïnat de Les Arenes i pel camí ens anem aturant en diferents indrets d’interès botànic, veiem que al riu hi podem trobar la vegetació pròpia del bosc de ribera, però també alguna espècie que no hi hauria de ser, com el Lligabosc del Japó, una planta utilitzada en jardineria i que s’ha anat estenent pel nostre territori i comença a ser molt abundant en algunes zones molt degradades,com per exemple el riu Ripoll al seu pas per Sabadell.
Una mica més amunt del veïnat de Les Arenes, travessem el riu i ens enfilem una mica, passant per la finca del Sabater Vell, abans de tornar a l’aparcament, la tornada la fem sense aturar-nos, la sortida és matinal i se’ns tira el temps a sobre.
Arribem a l’aparcament just quan comencen a caure quatre gotes, contents d’haver gaudit d’una interessant passejada botànica pel riu Ripoll.

Lligabosc japonès

Llúpol

Gatell, es poden observar les flors femenines

Gatell, observem les flors masculines

Creixen

Escrit per  Mireia Calvet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *