Art i Natura – Passejades creatives, passejades compartides

28 abr. 2020
Art i Natura
4 Comentaris

Rosanna Fontanet, pintora membre del col·lectiu Filagarsa i del grup d’Art i Natura de l’ADENC, ens apropa a la natura  des d’una mirada creativa i en aquests dies ha volgut compartir amb totes nosaltres una passejada des de casa.

 

” M’ agradaria compartir unes passejades per casa i, que com hem fet en altres ocasions, compartíssim les mirades. En aquest passeig hem col·laborat tres membres de Filagarsa, i també tots i totes vosaltres, cadascú amb les seves eines, què us sembla? ” 

Començo amb uns lliris que aquests dies han sortit en uns testos antics que tenim al terrat, tan antics que els va fer el meu avi quan ja era vellet i que el meu pare va heretar i va seguir cuidant.

Ara m’ ha tocat a mi “heretar” però hauré de llençar-los perquè estan molt deteriorats i el pes que fan està malmetent el terrat. Guardo totes les plantes i la terra com puc amb galledes perquè no podem sortir de casa per el confinament per tant tot està desbaratat però els lliris han florit seguint el seu procés primaveral com cada any.

 

LLIRI BLAU

Són els lliris o “Iris” que pintava en Van Gogh.

El meu pare no en sabia gaire de pintura ni de pintores ni pintors, els lliris o Iris que ell enyorava dels marges dels camps de conreu com a bon fill de pagès, els va anar plantant en testos per endur-se cap a casa la natura que tant s’ estimava.

Tenen un color lila molt especial i uns pèls petits grocs a l’ interior que contrasten tantíssim.

També n’hi ha que són blancs encara que no són tan habituals,

 

Les tiges que els mantenen drets i forts malgrat la seva delicadesa son d’ un color verd que es construeix amb diferents tons clars i foscos i en algun trosset quasi blanc.

 

 

Son fràgils i alhora forts i robustos, són els lliris que creixen en els marges dels camps entre la terra vermella i dura feta a terrossos que tan bé va pintar en Van Gogh.

IRIS (Van Gogh)

A la pintura d’ell podem veure un de blanc tímid però majestuós entre mig dels blaus liles.

També podem veure com ressegueix les fulles de la planta per dibuixar-ne la forma i és que si els contemplem d’aprop realment fan ganes de resseguir-los amb el dit, ho va explicar molt bé ell pintant.

Hi ha lliris per a no ser tocats quasi i d’altres com els Iris que són lliris valents !

 

Encara voldria explicar-vos una altra anècdota familiar, i és que la mare ens deia quan jo era petita que no es podien olorar que si ho feies et podies adormir…?

IRIS (Mitologia)

…quina sort adormir-nos olorant un lliri en aquests moments que estem vivint!

 

Aquesta passejada ha estat compartida amb la Irene que ha escrit un text literari i el Joan Ignasi que ha reconvertit tot plegat en la creació d’una foto/acció. Aquí us deixem tota la nostra aportació perquè en gaudiu tots vosaltres des de casa i us inspiri a cercar camins!

 

Filagarsa

Passejada Rosanna Fontanet

Text literari Irene Yúfera

Foto/acció Joan Ignasi Ros

 

Escrit per  Adenc

4 pensaments sobre “Art i Natura – Passejades creatives, passejades compartides

 1. Francesc serrat comerma

  un text encisador,ple de poesia bellesssa estimació carícia pau
  fas un retorn a la teva dolça infantesa
  aquest lliris jo els també els collia als camps i els plantava al pati de casa
  era tant feliç quant veia que la flor blava volia sortir… ara aquells lliris i la meva casa ja no hi son…però no acaba aquí un dia que vaig anar a Girona vaig aparcar al costat de molts lliris i vaig pensar quant marxis uns quants cap a casa…. els vaig plantar i sempre els veia escanyolits i sense flor ni blava ni blanca…. un dia a Matarranya en un preciós camp un reguitzell de lliris valent…..tot un grapat cap a casa
  ara els iris de Girona i els del Matarranya s han fet amic i estant valents amb les seves fulles mirant cap el cel….i avui que estic trist…ara mateix vaig cap els meus lliris únicament i queda una flor, la ultima de la temporada…i vaig la olorare i m ha adormire …..i tot això que us he explicat es del tot veritat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *