Dia mundial dels ocells al riu Ripoll

13 oct. 2019
Anellament d'ocells - Ornitologia - Sense categoria
0 Comentaris

Jornada d’anellament científic al riu Ripoll de Sabadell. Record d’ocells anellats!

Durant el muntatge de les xarxes conversàvem en Marcelo i jo que degut al temps: cel tapat, absència de vent, temperatura agradable i ocells en migració podríem tenir una bona matinal. I així va ser: Tan sols en la primera batuda 44 ocells i el total de captures al final del dia va ser de 102, 99 ocells anellats, 1 control i 2 ocells escapats.

El nombre total d’espècies anellades va ser de 14, amb una espècie nova per l’estació, el Colltort!

El tallarol de casquet va ser l’ocell més anellat amb un total de 64 ocells gairebé dons de cada 3 ocells (36 mascles/ 27 femelles / 1 juvenil) el tallarol de casquet és un ocell resident, però també és molt comú coma hivernant , tot i que alguns exemplars no es quedaran a les nostres terres, si no, que continuaran el seu viatge cap al sud..

Destacaríem també 8 boscarles de canyar, ocell propi d’ambients de canyissar en rius i aiguamolls, nidificant estival i migrador comú a les nostres terres.

Altres ocells anellats serien el tallarol capnegre, el pit-roig, el rossinyol bord, la mallerenga blava i la mallerenga carbonera amb quatre exemplars cadascun. També es va anellar un exemplar de rossinyol, nidificant estival que ara migra cap al sud del Sàhara a on passarà l’hivern i un exemplar de mallerenga petita, resident comú, en masses forestals i un jove de cadernera, també resident comú a casa nostra.

Sens dubte un moment emocionant de la jornada va ser també la captura del blauet, un jove, mascle amb uns colors preciosos.

Dues altres espècies destacables serien el mosquiter de passa, migrador regular i comú i el tallarol gros nidificant estival, a la Catalunya humida i migrador comú.

Destacaríem també un control de merla  que fou anellada el 24 de febrer de 2018 com a exemplar de segon any .

Moments més emocionants, sens dubte, quant van ser anellades les espècies migradores i sobretot la presència del colltort que, malgrat no va moure el cap, ens va oferir l’espectacle de la seves característiques de pícid, amb llengua llarga.

En resum: jornada espectacular amb rècord de captures i interessants espècies, però només un control.

Gaudiren d’aquesta matinal :5 adults i la Mar de 4 anys.

Malauradament , no vàrem poder anuncia la sessió d’anellament fins 3 dies abans.

Estigueu atents a la propera jornada, que està prevista pel dia 9 de novembre.

Text i fotos: Joan Elias Camprubi

 

Tallarol gros

Mallerenga carbonera

Pit-roig

Mosquiter de passa

Tallarol capnegre

Mallerenga Blava

Boscarla de canyar

Blauet

Tallarol casquet, mascle

Escrit per  Mireia Calvet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *