Festa del Riu 2018: El dia dels insectes!

24 abr. 2018
Fes reviure el Ripoll - Festa del Riu
0 Comentaris

És diumenge 22 d’abril i, poc a poc, a dos quarts de nou de matí, van arribant tots els voluntaris al local de l’ADENC. Cal carregar tot el material, taules, cadires, carpa, díptics , llibres per vendre…. a les nou fem cap al Molí de l’Amat, la Núria i el Vicenç van senyalitzat el camí perquè tothom que vulgui venir a la festa hi pugui arribar.

Ho anem preparant tot, paradeta, exposició, proves de la gimcana, i mica en mica arriben també el Rafael i la Rosa, que ens faran una demostració de la teràpia Reiki, els d’ANDI, encarregats del bar i de repartir la xocolata desfeta…

Comença a arribar gent a la Festa del Riu!

A partir de dos quarts d’onze, van arribant les primeres famílies disposades a participar en totes les activitats. Avui la gimcana va d’insectes, i el primer que aprenen els participants és a diferencia els insectes dels altres petits animals; això els ho explica l’Alfred, que amb molta paciència els fa notar que els insectes tenen sis potes, en canvi les aranyes en tenen vuit i els crustacis 10, i així els nens i nenes separen els dibuixos per grups: els escarabats, saltamartins, abelles amb els insectes, per una altra banda les aranyes i en un altre grup els crancs de riu, que en tenir 10 potes, són crustacis.

Mentrestant la Irene i la Roser, tenen organitzat un taller per construir una titella de libèl·lula, és ben senzill: amb una agulla d’estendre la roba es fa el cos, i després cal retallar i pintar unes ales de paper.

En una altra taula, la Mercedes i el Luis, tenen unes safates plenes d’aigua que han recollit del riu, si mirem amb atenció, podem veure petits animals nedant, són larves de mosquit, mosca negra, efímeres, tricòpters i libèl·lules, els nens el poden observar amb la lupa i després relacionar-los amb l’insecte adult. Alguns queden ben sorpresos de saber que les larves de libèl·lula viuen a l’aigua, i que després de la metamorfosi, els adults surten de l’aigua i estenen les ales per eixugar-les abans de començar a volar.

Nens participant en un dels tallers.

A la gimcana volem explicar el paper dels insectes dins de l’ecosistema, i per això l’Angels els fa endevinar qui es menja qui a la natura, els peixos es mengen les larves d’insectes, els ratpenats les papallones…

Avui ens ajuden també un grup de nois i noies de l’escola pro-laboral Xalest, amb el Vicenç han amagat alguns dibuixos d’insectes per la zona, i els nens els han de trobar.

El Robert i l’Alfred, ben conjuntats, llueixen la samarreta de l’ADENC.

Cap a les onze, que ja ha sortit el sol, arriben la Núria, la Laura, l’Empar i el Juani, porten algun salabret i també pots lupa, per poder observar els insectes sense fer-los mal. Un grup d’intrèpids exploradors s’uneixen al grup, que fent una passejada descobreixen algunes papallones i n’aprenen el nom.

I per aquells amb esperit científic, els de CASSA ens han preparat tot una sèrie d’experiments amb l’aigua, ous que s’enfonsen, tinta que corre…

L’ajudant d’en Pau Pèrrim Pèssim anima als més petits!

A les dotze arriba el pallasso en Pau Pèrrim Pèssim, o millor dit, arriba el seu ajudant, el Fede, que ens explica que el pallasso de veritat esta malalt! Però els nens no es volen quedar sense pallasso i ell s’anima i entre tots l’ajuden a vestir-se: que si el nas vermell, les sabates grans, la perruca, el barret, i nens i grans riem, cantem, ballem, ens fem petons i abraçades…

I finalment, la festa s’acaba amb l’actuació dels Bandtumbats, els seus tabals i les seves coreografies són senzillament ESPECTACULARS! Ens agafen a tots ganes de tocar el tambor i ballar!

Bandtumbats animen la cloenda de la Festa!

Ens espera una nova edició de la Festa del Riu l’any que ve. Serà la desena i la volem fer grossa! Us hi esperem!

Gràcies a tots i totes!

 

Escrit per  Mireia Calvet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *