Quins residus produïm?

25 febr. 2016
Acció Territorial - Gestió de residus
0 Comentaris

 

Les entitats ecologistes i socials i ajuntaments que donem suport a l’Estratègia Catalana Re-sidu Zero van realitzar el passat dijous 26 de novembre una autòpsia al contenidor de rebuig dels residus municipals de forma simultània a diverses localitats catalanes (Barcelona, Badia del Vallès, Girona, Celrà, Les Borges Blanques, Sant Feliu de Llobregat i Sabadell), a Sabadell l’acció la va organitzar l’Adenc.
Mitjançant aquesta acció al carrer es va realitzar una dissecció en profunditat dels residus que trobem en aquest contenidor de residus, amb la finalitat d’obteniment informació sobre la naturalesa i causes que provoquen l’actual infart per les deixalles que pateix la nostra societat.
L’acció pretén reivindicar un canvi de model de producció, distribució, consum i gestió dels residus al nostre país i la necessitat d’una Llei Catalana de Prevenció de Residus, tal com proposa l’Estratègia Catalana Residu Zero.
Aquesta iniciativa es va realitzar en el marc de la II Trobada Internacional de Gaia contra la crema de residus en cimenteres i pel Residu Zero, que es celebrar a Montcada i Reixac del 27 al 29 de novembre.

L’Estratègia Catalana Residu Zero impulsa el debat i les propostes per a un canvi de paradigma en el model de producció, distribució, consum i gestió de residus al nostre país per un model més respectuós amb l’entorn, el territori i la salut de les persones.Valoració de l’autòpsia al contenidor de rebuig. 

En general a la població li costa reciclar. S’hauria de valorar on falla l’administració i els sistemes d’educació ambiental en aquest sentit.
De tots els materials llençats, només el 5,3%(materials que caldria re-dissenyar) son els que corresponen al contenidor resta o rebuig, ja que la ciutadania no té cap altre contenidor al carrer per llençar-ho.
L’etiqueta re-dissenyar fa referència al fet que s’hauria de buscar el mètode de poder reciclar o re-utilitzar tots aquests materials, així que a la llarga també haurien de desaparèixer del contenidor rebuig o resta.
La resta de fraccions tenen els seu propi contenidor al carrer, seria interessant estudiar, que fa que la gent li costi tant llençar les coses al seu lloc.
Hem diferenciat entre pes i volum per observar que varia molt la valoració del residu en funció de la magnitud que s’observi. En aquest cas, en la fracció Reduir-re-utilitzar, veiem que es molt més voluminós que pesant i a la inversa, la fracció compostar es més pesant que voluminós. Alhora de dissenyar els contenidors, Orgànic i Envasos, s’hauria de tenir en compte aquests aspectes, per tal que a la població li sigui fàcil usar-los.Podeu veure el vídeo que ha fet la Gemma Marco de l’acció al segënt enllaç
https://www.youtube.com/watch?v=ZYQBAJzSDow

Escrit per  Daba System

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *