Nit Amfíbia

Com  cada any quan arriba el bon temps, les granotes i els gripaus es desperten de la seva letargia hivernal i comencen a cantar, és moment de fer el cens d’amfibis, uns animals difícils de veure, per això una manera d’estudiar-los és fent cens auditius. Es tracta de fer un recorregut, en aquest cas al llarg del riu ripoll, en el tram on l’Adenc està treballant des del 2010 en la seva recuperació ecològica, que va des de l’àrea d’esbarjo de Sant Vicenç de Jonqueres fins a la Font dels Gitanos. Durant el recorregut ens fan diferents parades, per escolar, en silenci i amb les llanternes apagades, durant un minut, les diferents espècies d’amfibis que puguin estar cantant.
Aquest any, ens hem trobat al Molí de l’Amat, a dos quarts de nou del vespre, mentre s’acaba de fer fosc, la Sandra, biòloga, ens explica les diferents espècies de granotes i gripaus que podem trobar al nostre tram de riu, com són, i com canten, per poder-los reconèixer.
Després de l’explicació, comencem el nostre cens, iniciem la marxa cap a les basses del terciari,a Jonqueres, caminem a poca a poc i observant si hi ha alguna granota pel camí que s’acosta al riu. El primer que trobem és una serp, molt petita, un jove de serp d’aigua (Natrix maura). Ja arribats a les basses, una zona tancada, amb uns petits estany d’aigua i vegetació que ajuden a acabar de netejar de nutrients l’aigua que ve de la depuradora. Trobem un parell de granotes verdes al camí, i podem observar moltes granotes dins l’aigua. Aquí fem el primer punt d’escolta i sentim moltes granotes, de dues espècies,  la granota verda (Pelophylax perezi) i la reineta (Hyla meridionalis), és el punt d’escolta on sentim més individus de les dues espècies.
De tornada al Molí de l’Amat, fem un segon punt d’escolta, ja quasi a tocar del pont, ens sorprèn el concert de granota verda que sentim, els altres anys no havíem sentit pràcticament res en aquest punt.
Seguidament, ens acostem a les basses que hi ha al següent tram de riu, del Molí de l’Amat cap a la Font dels Gitanos, en aquest tram tenim 3 basses, una de gran, permanent, construïda fa anys per l’ajuntament i dues de més petites, temporals i construïdes per l’Adenc. En aquestes tres basses sentim i veiem només granota verda, mostregem l’aigua amb el salabret i ens sorprèn no trobar cap macroinvertebrat, només cranc de riu americà, una espècie invasora que està perjudicant molt les espècies autòctones, l’any passat hi havia molta més vida en atesteu basses, no sabem però la raó que expliqui aquesta situació.I així acabem la nit amfíbia d’aqeusta primavera, avui hem sentit granota verda i reineta i hem trobat també una serp d’aigua, la vida al riu continua, i a la primavera, més que mai.

Més fotos i activitats de natura a: www.phototrekking.cat 

Granota verda, foto: Raül Carmona

 

Granota verda, foto: Raül Carmona
Serp d’aigua, foto Raül Carmona

 

Escrit per  Daba System

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *