Dues noves espècies de papallona a l’itinerari de Can Vilar

16 ag. 2020
Ciència ciutadana - Papallones
0 Comentaris

Aquest estiu, atípic en molts sentits, ens ha donat una bona sorpresa pel que fa a les papallones. Després de 17 anys de seguiment de les papallones diürnes a l’estació de Can Vilar, a Sabadell, ens han sortit dues noves espècie, la Blaveta lluent (Lysandra bellargus), una petita papallona que pertany a la família dels licènids, i el Damer roig (Melitaea didyma) de la família dels nimfàlids. Amb aquestes dues espècies, s’eleva a un total de 63 el nombre d’espècies trobades a l’itinerari al llarg de tots aquests anys.

La Blaveta lluent , és una papallona típica de prats i àrees obertes, matollars i ambients ruderals, la podem trobar en un ampli rang altitudinal, des de nivell del mar fins prats alpins.

Aquesta papallona fa normalment dues generacions, una primera al maig -juny i una segona al juliol-octubre, tot i que a terra baixa, pot tenir fins a tres generacions. Hiberna en forma d’eruga.

Les erugues s’alimenten de diferents plantes de la família dels desferracavalls (Hippocrepis sp) i com moltes altres espècies de licènids, són molt mirmecòfiles; estableixen relacions mutualistes amb les formigues durant el seu desenvolupament. L’eruga secreta sucres i aminoàcids a través d’un organ especialitzat, la glàndula de newcomer, dels quals s’alimenten les formigues, a canvi, l’eruga obté protecció per part de les formigues enfront els seus possibles depredadors. L’activitat de l’eruga és principalment nocturna, durant el dia s’amaga a la base de les plantes, o sota de les pedres, prop dels formiguers.

El Damer roig, és també una papallona d’ambients oberts, prats, erms i zones agrícoles, viu des del nivell del mar fins a 2400 m, abundant a la muntanya mitjana i a l’estatge subalpí. Generalment bivoltina, a terra baixa podria arribar a ser  trivoltina si la climatologia  és favorable. Hiverna com a eruga. Els mascles són patrulladors i fan vols ràpids a prop de terra per  localitzar les femelles. La planta nutrícia preferida per les femelles a l’hora de pondre els ous és el plantatge (Plantago lanceolata.

L’itinerari de Can Vilar forma part de la xarxa del CBMS, Catalan Butterfly Monitoring Scheme, el programa de seguiment de les papallones diürnes de Catalunya, coordinat des del Museu de Ciències Naturals de Granollers, que estudia l’evolució de les poblacions de papallones a Catalunya. A la vegada, el CBMS forma part d’un programa de seguiment de papallones diürnes a nivell Europeu.

Podeu trobar més informació sobres el CBMS al web del Museu. catalanbms.org/es/projecte

Damer roig

Femella de blaveta lluent (mascle foto capçalera)

Escrit per  Mireia Calvet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *