Primera jornada d’anellament científic al riu Ripoll

El diumenge 12 de gener va tenir lloc la primera jornada d’anellament científic del projecte Fes reviure el Ripoll! d’aquesta temporada.

Mesurant una merla capturada.

L’anellament científic és un mètode d’estudi basat en el marcatge individualitzat dels ocells. Als ocells capturats se’ls col•loca una anella metàl•lica que els identifica i que permet recollir dades sobre les rutes migratòries, les àrees de descans, d’hivernada i nidificació, i paràmetres poblacionals com les taxes de supervivència o l’èxit reproductor d’una espècie per temporada. Aquestes dades són molt importants de cara a la seva conservació.

Els ocells es capturen amb una xarxa japonesa, de malla molt fina col•locada verticalment en una zona de pas dels ocells en vol, una vegada extrets de la xarxa, els ocells són sexats, datats, mesurats i pesats abans de tornar a ser alliberats. Aquesta feina només pot ser duta a terme per persones amb una formació molt especialitzada.

Merla anellada.

A la jornada del diumenge hi va participar un públic familiar, i es van poder capturar ocells de set espècies diferents. En tot moment l’activitat va ser dirigida per una persona experta en anellament científic, en Marcelo Brongo. Les espècies trobades en aquesta ocasió van ser: la merla (Turdus merula), el pit-roig (Erithacus rubecula), el rossinyol bord (Cettia cetti), el pardal de bardissa (Prunella modularis), el tallarol capnegre (Sylvia melanocephala), el pinsà (Fringilla coelebs) i la cotxa fumada (Phoenicurus ochruros). Dos dels individus trobats ja havien estat anellats en les jornades d’anellament anteriors del projecte.
Es valora que en aquest espai poden capturar-se fàcilment més de 30 espècies diferents d’ocells. De moment, en les sessions que s’han dut a terme fins ara en el projecte ja se n’han identificat 15 de diferents.

En aquesta temporada es preveu realitzar jornades d’anellament científic cada mes. Això permetrà comprovar el potencial de l’anellament d’aquesta zona i recollir força dades sobre la població d’ocells que tenim al riu Ripoll al seu pas per Sabadell.

Si vols més informació sobre l’anellament científic d’ocells pots entrar a la web de l’Institut Català d’Ornitologia.

Escrit per  Daba System

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *