La Campanya Contra el Quart Cinturó defensa, des de l’any 1991, un model de territori i de mobilitat sostenible per al Vallès, el Baix Llobregat i el Penedès. Agrupa actualment 279 entitats contraries a un projecte concebut el 1965.

  • El Quart Cinturó és l’autopista paradigmàtica del model econòmic que fonamenta, entre d’altres, el seu creixement sobre la de depredació del territori.
  • El Quart Cinturó és una infraestructura que no respon a l’objectiu de resoldre els problemes del transport al Vallès i a Catalunya.
  • El Quart Cinturó és una autopista per colonitzar encara més el Vallès i malmetre els espais naturals de la plana.

El Quart Cinturó de Barcelona o Autovia Orbital és un projecte d’autopista que travessaria la part nord de les comarques del Baix Llobregat, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Penedès. El seu recorregut aniria paral·lel a l’actual autopista A-7 a través dels espais agrícoles i forestals propers als parcs naturals de Sant Llorenç del Munt-Serra de l’Obac, del Montseny i del Montnegre-Corredor.

El moviment de rebuig que ha despertat aquest projecte es va iniciar l’any 1991 a Sabadell i en aquest moment la Campanya contra el Quart Cinturó agrupa 279 entitats veïnals, ecologistes, excursionistes, estudiantils, socials, etc. entre les quals es troba l’ADENC.