Segona Nit Amfíbia

El dia 6 de juny, cap a les 9 del vespre, una hora abans de que es fes fosc, ens vam trobar al riu ripoll, a l’aparcament de la Font dels Gitanos, per fer un seguiment de la població de granotes i gripaus que hi ha al tram del riu Ripoll on l’Adenc està treballant des del 2009.

Després de les explicacions del Lluís i el Miquel, que ens van explicar els amfibis que podem trobar i en vam escoltar els seus cants per al de poder-los identificar, vam començar el nostre mostreig.

Primerament vam anar uns 300 metres riu amunt, seguint el tram on l’Adenc va iniciar els treballs al 2009. De seguida vam trobar en el mur que separa el camí del riu molts dragons i una serp, era una serp d’escolapi (Zamenis longissimun) que estava intentant superar el mur de formigó que actua com a barrera per l’accés  de la fauna al riu. Després de caminar uns 300 metres, vam fer el primer punt d’escolta. Es tracta d’escoltar en silenci absolut i durant un minut i identificar les diferents espècies. Vam poder sentir granota verda (Pelophylax perezi) , a baix al riu, i reineta (Hyla meridionalis), més lluny.

Seguidament vam tornar riu avall, sentint durant tot el camí la granota verda, i vam arribar altra cop al punt de partida, des dallà vam baixar una mica cap al riu i vam fer un segon punt d’escolta, ara sentíem la granota verda molt més a prop i també alguna reineta. a la primera bassa que ha estat condicionant l’Adenc aquest hivern vam poder agafar una granota verda, perquè tothom la pogués observar ben d’aprop.

La segona bassa, riu avall, es troba en molt bon estat, amb molta vegetació aquàtica i, algues, joncs i lliris, i vam poder observar moltes granotes verdes i molts cap-grossos. Això ens indica que la nostra feina ha estat tot un èxit!

Ja de tornada, i lluny, es tornava a sentir el tòtil (Alytes obstetricans).

Cal destacar també la presència de cranc americà a totes les basses i també la presència de gambúsia, un petit peix, introduït per la OMS per lluitar contra el paludisme. Tant el cranc americà, com la gambúsia, depreden les postes dels amfibis.

Cranc americà

 

Granota verda

 

Escrit per  Daba System

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *