Sortida botànica al Massís del Garraf

4 abr. 2017
Activitats Naturalistes - Botànica
0 Comentaris
La comarca del Garraf ens ofereix un entorn un xic aspre, però meravellós. Les precipitacions relativament escasses i el terreny càrstic del massís del Garraf (Barcelona), determinen l’establiment d’una flora i vegetació netament mediterrànies, on la màquia de llentiscle i margalló és l’element més característic del paisatge. Per altra banda, en alguns penyals i llocs rocosos es poden trobar plantes rupícoles termòfiles, algunes de les quals poden tenir interès conservacionista. A càrrec de Llorenç Saez, botànic.

 DADES 

Organització: ADENC (Sabadell)
Guiatge: Llorenç Sáez, botànic
Participants: Socis i no socis
Punt de trobada: Mirador Parc del Garraf Serra del Lladre (aparcament)
Punt de partida: Mirador Parc del Garraf Serra del Lladre
Distància: 7km (aprox.)

Condicions climàtiques No pintaven gens favorables. La primavera havia fet una entrada sonada i sonora tota la nit anterior: pluja i vent tota la nit, estones acompanyada de llamps i tronades. Tanmateix, arribats al Garraf el sol va fer acte de presència i va dominar aquells paratges agrestes al llarg del matí.
Com arribar-hi (des de Barcelona)
Des de les rondes, dirigir-se per la C-32 (direcció Sitjes) fins el trencall, a mà dreta, que ens indica l’entrada a la C-31 (ja a l’alçada de Castelldefels). Continuar per la C-31 fins la rotonda final (alçada del Port Ginesta) i, des de la rotonda, sortir en direcció a la Urbanització Rat Penat. Només cal continuar fins trobar el senyal “Puig del Martell”. El mirador es troba just a mà esquerra de la carretera.

Itineraris: Dels tres itineraris prevists només es van poder fer els dos primers: Puig del Martell i zona de la Morella.

Puig del Martell
Aquesta zona escabrosa, de roca calcària, representa l’àrea més tèrmica del Garraf. De fet, amb el sol que feia, ho vam notar ben aviat. Aquest condicionant tèrmic emmarca la vegetació: matollar dominat pel margalló, el càrritx, el llentiscle, el garric i d’altres plantes que poden demostrar la seva extrema resiliència. De fet, va ser en aquesta zona on ens vam detenir i fer algunes troballes interessants.El margalló és el rei de la contrada. Aquesta planta humil, com el seu nom indica (Chamaerops humilis) no deixa de mostrar el seu encant i bellesa. Tan humil és que els botànics ‘botànics’ ja ni se’l miren! Maltractat pels elements, resisteix i presideix aquest balcó encarat a la mediterrània. També se’l coneix per altres noms: Bargalló, Garballó, Pa de rabosa, Palma d’escombres o Palmereta borda.
Tanmateix, aquesta zona va ser escollida perquè s’esperava poder contemplar tres exemplars certament singulars: la malva de roca (Lavatera maritima), la campanera siciliana (Convulvus siculus) i la mès amagada Succowia balearica (L.) Medik. Tan amagada estava la succowia que només els més aventurers la van poder veure.

 
 La Morella
Era ja gran migdia quan vam iniciar aquest segon recorregut. Ens dirigim, un xic afamats i per carretera fins l’alçada de la Morella; prop del centre d’informació La Pleta (Parc del Garraf). El sol s’havia amagat i el vent refrescava l’ambient. La Morella és el puig més elevat del Garraf (593m). El terreny és calcari, amb intercalacions dolomítiques. Contrada de dolines i també d’avencs importants. Es recomana seguir els senders indicats (perill d’avenc sobtat!). Caminant i admirant l’entorn fem el cim. És hora i moment per reparar forces, comentar aspectes del paisatge, avistar el monestir budista en la distància i contemplar les vistes panoràmiques a 360º.Més fotos a:https://esporqueret.wordpress.com

Margalló. Foto: JM Nogué

 

Càrritx

 

Convulvus siculus

 

Lavatera maritima
Llista de les espècies que vam identificar:

Amelanchier
ovalis
Corner
Chamaerops
humilis
Margalló
Rhamnus
lycioides
Arçot
Pistacia
lentiscus
Llentiscle
Rosmarinus
officinalis
Romaní
Olea
europaea L. var. sylvestris
Ullastre
Arbutus
unedo,
Arboç
Thymus
vulgaris
Farigola
Lavatera
maritima
Malva de roca
Euphorbia
characias
Lleteressa
Convolvulus
siculus L
Campanera ciciliana
Succowia
balearica
Buxus
sempervirens L
Boix
Cistus
salviifolius
Estepa borrera
Centranthus
ruber
Herba de Sant Jordi
Ampelodesmos
mauritanica
Càrritx

Escrit per  Daba System

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *